Bahan2:-
2 mangkuk nasi.
Ayam yang di cincang
Udang sederhana yang telah di buang kulit.
2 ikat petai.
2 biji cili merah - dipotong serong
3 biji cili api - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 biji telor
1 camca kicap cair, sostiram dan sos ikan.
2 camca minyak masak
P/S : Boleh jugak tambah ulam ulaman yang lain jika suka.
Cara2 :-
Pansakan minyak.
Tumbuk cili api dan bawang putih.
Setelah minyak panas masukkan bahan2 yang di tumbuk sehingga garing kemudian masukkan ayam yang di cincang goreng sehingga kekuningan.
Masukkan kicap, sos tiram dan sos ikan.
Masukkan pula udang dan petai bersama garam secukup rasa setelah itu masukkan nasi putih gaul sehingga sebati.
Kuatkan api agar nasi garing last sekali pecahkan telur masukkan bersama nasi.
Goreng sehingga garing.
Sedia untuk dihidangkan hiaskan bersama bawang goreng dan daun bawang ke atasnya.
Selamat mencuba resepi kegemaran keluarga.
0 comments:
Post a Comment