- 200g udang sederhana
- 2 papan petai
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sedikit halia
- 1 biji bawang besar untuk hiasan (potong bulat)
- Setengah senduk cili boh
- 2 sudu besar cili sos
- Sedikit air asam
- Udang di bersihkan
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia sehingga lumat.
- Panaskan dua sudu minyak masak di dalam kuali apbaila panas masukkan bahan2 yang ditumbuk, tumis sehingga naik bau atau kekunung-kuningan.
- Kemudian masukkan cili bah tumis sehingga garing atau berubah warna, masukkan sos kacau seketika kemudian masukkan air asam jawa.
- Setelah hampir kering masukkan udang, petai dan bawang besar kacau sehingga udang kemerah merahan kemudian masukkan garam, gula secukup rasa.
- Siap untuk di hidangkan jangan lupa tutup gas dapur anda, bahaya.
Jan
0 comments:
Post a Comment