Dah lama tak share resepi, kali nie mama nak share resepi kek yang baru dibuat semalam. Blueberry cheese kek. Entah macam mana the day before tu sebelum tidur tiba2 teringin nak makan kek ni.
Nak beli mahalla.. kalau beli kat kat kedai kek, harga satu slice Rm6.80 tak bolehla nak beli satu jer kan sebab ramai yang nak makan. Beli satu kilo hampir mencecah rm70.. Kalau buat sendiri kan jimat .Semua barang baru rm48 boleh buat tiga kali lagi.
Cubalah buat sendiri anak2 mesti suka punyer..
Bahan A
250g keju philadephia
60g mentega
Bahan B
Krim segar (160g)
3 biji kuning telur
15g high protein flour
15g corn flour
Bahan C
160g gula castor
3 biji telur putih
Setengah sudu kecil tartar
(Pukul sehingga meringue)
Bahan D
Blueberry filling
Cara2...
- Pukul bahan c hingga menjadi meringue. Ketepikan.
- Putar bahan A hingga kembang kemudian masukkan bahan B satu persatu.
- Dengan slow motion dan sopan santun masukkan meringue kedalam bahan tadi dan kaup balikkan menggunakan senduk kayu.
- Masukkan blueberry filling.
- Setelah masak atau berbunyi Ting! Biarkan kek seketika didalam oven jangan kalut nak angkat pulak yek..
- Lepas sejuk boleh hiaskan topping yang anda gemari. Kali nie mama letakkan krim diatasnya maklumlah bebudak kan suka. Kalau orang tua nak makan kena makan sikit je tau pasal nak jaga badan kan.. nanti gemuk lak.
Haa sebelah nie cara nak hiaskan kek tue... Kalau nak tau yang mama pegang tu tak tau entah apa namanyer ala2 pisau gak tapi tak tajam Aina anak Hj Ahmad la yang hadiahkan. Dia suka tengok kakak ipar dia buat kek dia pun belikan.. Tima kasih..
Boleh bersoal jawab dengan mama untuk lebih faham lagi.. Cuba eek mesti anak2 suker...
0 comments:
Post a Comment