Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Sunday, September 13, 2009

Certified Quality Engineer - CQE


Atas permintaan salah seorang pengunjung arriesfamily.blogspot.com mengenai prospek lanjutan kerjaya sebagai QA. Penulis akan mengulas lebih lanjut berkenaan CQE.

Seperti yang pernah diterangkan dalam artikel terdahulu berkenaan kerjaya QA, Engineer dalam jurusan lain mempunyai title 'IR' setelah menyertai Persatuan Engineer Malaysia dan lulus ujian tertentu. Begitulah halnya dengan CQE.

CQE adala satu sijil dari American Society of Quality (ASQ). Di Malaysia terdapat francais dari kolej swasta yang menganjurkan kursus tersebut. Di era 90-an, UITM merupakan salah satu penganjur kursus tersebut. Salah sebuah IPTS yang menganjurkan kursus tersebut hingga kini adalah FMM Institute di Bandar Sri Damansara, kuala Lumpur.

Syarat kelayakan adalah mesti mempunyai pengalaman kerja dan minimum kelulusan SPM. Pengalaman kerja bergantung kepada kelulusan. Paling cepat 4 tahun jika anda mempunyai Ijazah. Fresh graduate tidak layak memohon kursus ini.

Kursus berkaitan pengurusan kualiti : 1) Practikal 2)Statistik & 3) sistem (QMS). Untuk melayakkan CQE pastinya mesti lulus dalam yang disediakan.

Bagi maklumat lanjut tentang kos , tempoh kursur , yuran dan sebagainya boleh dapat terus dari IPTA yang menawarkan kursus tersebut.

Nota : Penulis lebih cenderung kepada Certified Quality Auditor :QMS atau manufacturing Process Auditor.

Penulis dalam satu seminar berkenaan QMS

Artikel seterusnya, penulis akan menceritakan tentang prospek sebagai QMS / ISO auditor.

3 comments:

Saracielo on July 15, 2014 at 4:10 PM said...

Salam . Saya ada beberapa perkara yang ingin ditanyakan soal Quality engineering .


Boleh email pada saya ; sara_baha23102yahoo.com atau sarahssb@yahoo.com

Saracielo on July 15, 2014 at 4:10 PM said...

Salam . Saya ada beberapa perkara yang ingin ditanyakan soal Quality engineering .


Boleh email pada saya ; sara_baha2310@yahoo.com atau sarahssb@yahoo.com

Unknown on October 15, 2015 at 7:10 PM said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008