Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Friday, May 27, 2011

Resepi Red Velvet cup cake..


 Mama keciwa bila hari nie mencuba2 untuk membuat kek yang berlainan resepinya.. sungguh keciwa bilamana kek seolah2 bertukar menjadi biskut.. Moral : Kalau dah kek sebelum ni menjadi jangan cuba2 untuk menukar resepi sebab bahan2 kek tu mahalll....

Ok untuk anak2 and all my readers please follow this receipe sure u will never regret it...


Resepi Red Velvet Cup Cakes ( sumber : Citarasawan )

Bahan A (di ayak bersama)

375gm tepung gandum
20gm serbuk koko
1 tsp baking soda (soda bikabonat)

Bahan B
170gm mentega (suhu bilik)
350gm gula kaster
2 tsp esen vanila
3 biji telur grade A

Bahan C
350ml UHT whiping cream/Yogurt
1 Tbsp cuka/jus lemon
2 1/2 Tbsp pewarna merah
(Satukan semua, biarkan selama 10 minit)

Topping Cream Cheese

250gm cream cheese (suhu bilik)
80gm gula aising
1 tsp esen vanila
180ml UHT whipping cream

Menghasilkan satu biji kek bersaiz 9" atau 30 biji cupcakes bersaiz sedang

Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan loyang/cawan kertas.
2. Satukan bahan A, ketepikan.
3. Pukul bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu di ikuti bahan A dan bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
4. Sudukan 2/3 adunan ke dalam cawan kertas dan bakar selama 20-25 minit. Sejukkan dahulu. 5. Cream Cheese : Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanila dan whipping cream sedikit demi sedikit, pukul hingga bergaul rata dan tidak berketul.
6. Paipkan ke atas cupcake dan hias mengikut suka.

*** Untuk membuat red velvet sandwich, sudukan 1 Tbsp adunan di atas kertas minyak, ratakan dengan belakang sudu menjadi leper dan bulat. Bakar selama 8-10 minit. Letakkan cream cheese di tengah dan tangkupkan.


Sunday, May 22, 2011

Selamat hari lahir Syirah..


Selamat hari lahir Syirah.. Sekejap je masa berlalu sedar tak sedar dah dua tahun Syirah menghiburkan kami, gelak ketawa Syirah hiburan buat kami sekeluarga. Seleuruh keluarga ini begitu menyayangi Syirah. Bila Syirah tidur masing2 terjenguk2 bilik menunggu Syirah bangun dari tidur untuk bermain2 bersama anak2 yang lain.

Syirah begitu disayangi kerana dialah yang paling muda buat masa ini. Kami asuh anak2 yang lain supaya saling sayang menyayangi.. Kasihan mengasihani.. bertolak ansur, berkongsi apa yang boleh dikongsi agar mereka akrab sesama mereka..

Alhamdulillah, sekarang anak2 kami bila salah seorang tidur rumah nenek atau tiada di rumah yang lain2 akan mengeluh boring dan menyatakan kesunyian apabila salah seorang tiada atas urusan.. Begitu juga mama dan abah bila salah seorang anak2 tiada di rumah lain sangat yang kami rasai.. dan selalu juga mama meluahkan rasa yang mama bersyukur dikurniakan anak yang ramai.. tak pernah rasa kesunyian walaupun kadangkala agak tertekan dengan bunyi yang bising tak henti2 tapi itulah muzik bagi kami.. muzik yang tidak ternilai harganya..

Syirah suka makan cup cake yang mama buat.. Bukan syirah je abang2 kakak2 pun gembira jugak...Bergambar bersama abang arrie yang sangat2 sayang dengan Syirah.. 

Inilah anak2 kami yang sangat kami kasihi.. semoga mereka membesar menjadi seseorang yang berjaya dunia dan akhirat menjadi hamba Allah yang begitu taat dan patuh pada perintahNya dan menghormati dan menyayangi kami sebagai ibubapa mereka seluruh hayat mereka.

Bergambar kenangan bersama besday girl.. abang arrie tak nak mengalah asyik nak bergambar dengan Syirah je..

Abah yang turut membantu dalam penyedian cup cake malam tadi.. Terima kasih abah atas segalanya.. kami sayang abah...




Selamat hari lahir yang ke 2 tahun untuk puteri kami yang tersayang, Insyirah Afiqah. Mama dan abah akan cuba memberikan didikan yang terbaik dan kasih sayang yang secukupnya dalam membesarkanmu. Ya Allah kau limpahkan rahmatmu kepada permata kami ini, berikanlah dia kesihatan yang baik sepanjang masa, kau panjangkanlah usianya, kau m...urahkan rezeki kepadanya, kau permudahkan urusannya di dunia dan jua akhirat, kau jauhkanlah dia dan anak2ku yang lain daripada orang2 yang zalim, terangkanlah hati mereka, semoga mereka sentiasa berada dalam hidayahmu.Jadikanlah anak2ku anak yang soleh dan solehah. Amin.

Saturday, May 21, 2011

Syirah will turning 2 tommorow....


Esok hari lahir Syirah yang ke dua tahun.. Tak plan nak buat makan2 cuma buat cup cake special untuk Syirah.. Red velvet cup cake.. First time makan kek ni kat rumah mak long. Masa tu mak long sambut anniversary dia yang ke 15 tahun..  Sedap cake tu teringat2 sebab tu mama nak buatkan untuk Syirah.. Abang arrie tanya juga kenapa mama buat cake special untuk Syirah..? Lepas tu siap request lagi besday dia nanti dia nak jugak kek camtu.. Ok no problem.. untuk anak2 mama dengan hati yang gembira dan ikhlas akan membuatnya.. Yang penting anak2 sukakan kek yang mama buat..

Inilah bentuk rupa kek yang dah siap dibakar dan diletakkan topping cheese di atasnya..

Sedap tak? Sedap kan.. Tengok rupa je dah sedap kalau makan pendek kata two thums up la...

Petang tadi sempat jugak makan mee bandung muar yang terletak di Kluang.. Boring2 mama tangkap gambar orang2 yang mama sayang..





Abah tengah mengira2 berapa pinggan mee bandung nak di oder..




Anak2 sibuk dengan gift solivate yang baru di beli di Giant Kluang tadi...




Mama terpaksa menangkap gambar diri sendiri... huhuhuhu





Syirah dengan pose terkini nya...

Kat kedai ni le kami singgah tadi sedap..sedap sangat berbaloi...

Wednesday, May 18, 2011

Apa itu Fi'il Madhi


Semasa mentelaah bersama Arrie untuk hadapi ujian bahasa Arab sempat mengingati kembali Dhomir2 dalam Fi'il Madhi. Teringat masa sekolah dulu-dulu kena hafal semua jenis dhomir2 ni sampai pening dibuatnya.

Fi’il Madhi adalah kata kerja untuk masa lampau atau dalam istilah bahasa inggerisnya adalah past tense yang bermaksud perbuatan yang telah dilakukan. Contohnya: قَامَ (telah berdiri) atau جَلَسَ (telah duduk).

Bahasa Inggeris agak lebih mudah kerana hanya menyebut past tense berdasarkan kata kerja dan boleh digunakan untuk semua.
Contohnya : Saya telah tulis - I wrote.
Kamu telah tulis - You Wrote
Mereka telah tulis - They Wrote.
Dia (L/P) telah tulis - He/She wrote.
Semua kata kerja dari write menjadi wrote.

Berbeza sekali dengan bahasa arab dimana kata kerja berubah-ubah mengikut siapa pelakunya. Saya, awak mereka, dia (L/P) berbeza-beza dari segi fi'ilnya.
Contoh di atas tadi dari kata kerja - Tulis (kataba)
Saya telah tulis - Ana katabtu
Kamu telah tulis - Anta katabta
Mereka telah tulis - Hum katabna
Dia (L/P) telah tulis - Hua kataba, Hia katabat

Ringkasan seperti di bawah:-

Begitu banyak perubahan baris dan penambahan huruf ta, na dan alif. Begitu meragukan. Arrie bagaimanapun dapat menjawab dengan baik masa ujian. Al-hamdulillah....

Kisah Ayat Kursi



Semalam dalam membelek-belek kaset-kaset lama terjumpa ceramah Ustaz Shamsuri berkenaan kelebihan ayat Kursi. Dia membacakan Hadis dari Sohih Bukhari No 2187 yang berbunyi:-

Dalam kisah Abu Hurairah dengan syaitan yang mencuri harta zakat, disebutkan bahwa setan tersebut berkata,

“Biarkan aku mengajarimu beberapa kalimat yang Allah memberimu manfaat dengannya. Jika engkau berangkat tidur, bacalah ayat kursi. Dengan demikian, akan selalu ada penjaga dari Allah untukmu, dan syaitan tidak akan mendekatimu sampai pagi.”

Ketika Abu Hurairah menceritakannya kepada Rasulullah SAW, baginda bersabda,

“Sungguh ia telah jujur, padahal ia banyak berdusta.” (HR. al-Bukhari no. 2187)

Apa yang dapat kita simpulkan dari hadis ini ialah kelebihan ayat Kursi ini memang banyak. Terdapat dalam banyak hadis-hadis lain seumpama dengannya. Apa yang menarik perhatian dari kisah tersebut ialah Nabi membenarkan kata-kata dari seorang pendusta.

Walaupun yang menyampaikan kelebihan ayat Kursi tersebut adalah Syaitan yang menjelma manusia tetapi kata-katanya adalah benar dan seiring dengan Al-quran dan Sunnah. Dengan itu Nabi mengiakan kata-katanya.

Lihat pula apa kata imam Nawawi dalam Syarah Sahih Musilim :-

“Para ulama menyatakan bahawa tidak diwajibkan kepada orang yang menyuruh kepada kebaikan atau orang yang mencegah kemungkaran untuk mencapai kesempurnaan dalam semua perkara. Tetapi, dia mestilah sentiasa mengajak kepada kebaikan walaupun dia memiliki kekurangan dalam perkara yang dia ajak, dan dia mestilah sentiasa mencegah kemungkaran walaupun dia kadang-kadang melakukan apa yang dia larang. Sesungguhnya, wajib pada dirinya dua perkara, iaitu, mengajak dirinya sendiri ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran, dan mengajak orang lain ke arah kebaikan dan mencegah mereka daripada kemungkaran. Dia tidak boleh mengabaikan salah satu daripada dua perkara tersebut.”

(Syarah Sahih Muslim: 2/23, An-Nawawi).

Imam Nawawi berpendapat kita perlu menyampaikan kebenaran walaupun masih terdapat kelemahan dalam diri kita tetapi hendaklah berusaha membaiki diri.

Berbalik kepada pengajaran dari kisah ayat Kursi tadi, kita hendaklah menerima kebenaran yang disampaikan oleh seseorang walaupun ianya datang dari orang tidak begitu sempurna dari segi ilmunya selagi mana apa yang disampaikan beliau tidak melanggar Al-Quran dan Sunnah.

Maka alasan bahawa kita tidak sempurna dan tidak boleh menyampaikan kebenaran adalah tertolak dan tidak boleh diterima. Alasan ini akan membuatkan medan dakwah terhenti dan tiada lagi para da'ei menyampaikan kebenaran menyebabkan umat Islam menjadi semakin jumud.

Sampaikanlah dari ku walaupun hanya satu ayat.” Hadis Riwayat Ahmad, Bukhari, Tarmidzi

Wednesday, May 11, 2011

Dosa sebar fitnah hilangkan pahala terkumpul


Semalam ketika berbincang dengan isteri bab fitnah memfitnah ni, ada menyentuh tentang dosa pahala. Orang yang memfitnah sudah tentu berdosa ditambah lagi dia akan menghadapi mangsa fitnahnya di akhirat untuk dihisab. Segala kebaikan pahalanya akan dituntut oleh orang yang difitnahnya sehinggalah dia menjadi muflis.

Walaupun berat ujian bagi orang yang terfitnah tetapi berkat kesabarannya dia akan mendapat banyak ganjaran di sana nanti termasuk pahala kebaikan tukang fitnah beliau. Semoga artikel di bawah dapat menjadi iktibar buat kita untuk menjauhi segala bentuk fitnah memfitnah.

Sumber :- http://nurjeehan.hadithuna.com/2007/04/dosa-sebar-fitnah-hilangkan-pahala-terkumpul/

Oleh Lokman Ismail | BH 24 Apr 07

HATI adalah organ paling utama dalam tubuh manusia dan nikmat paling agung diberikan Allah sebagai titik untuk menilai keikhlasan. Di hati lahirnya niat yang menjadi penentu sesuatu amalan diterima sebagai pahala atau sebaliknya.

Hati perlu dijaga dan dipelihara dengan baik supaya tidak rosak, sakit, buta, keras dan tidak mati bagi mengelak penyakit masyarakat yang berpunca daripada hati.

Kerosakan pada hati membawa kepada kerosakan seluruh nilai hidup pada diri seseorang individu. Penyakit hati yang menyerang kebanyakan kita ialah penyakit fitnah, sama ada menjadi penyebar atau mudah mempercayai fitnah.

Perbuatan fitnah adalah sebahagian perbuatan mengadu-domba yang mudah menyebabkan permusuhan dua pihak yang dikaitkan dengan fitnah berkenaan.

Masyarakat yang dipenuhi budaya fitnah akan hidup dalam keadaan gawat. Sebelah pihak sibuk menyebarkan fitnah dan sebelah pihak lagi terpaksa berusaha menangkis fitnah itu.

Natijah akibat perbuatan itu boleh mencetus persengketaan dan mungkin berakhir dengan tragedi kerugian harta benda dan nyawa. Individu yang suka menyebar fitnah sentiasa mencari kejadian atau berita boleh dijadikan bahan fitnah.

Dengan sedikit maklumat, berita itu terus disebarkan melalui pelbagai saluran yang merebak dengan mudah. Berita sensasi, terutama berkaitan individu ternama dan selebriti mudah mendapat perhatian khalayak.

Justeru, Allah memberi peringatan mengenai bahaya fitnah. Firman-Nya yang bermaksud: Dan fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhannya. (Surah al-Baqarah, ayat 191)

Apabila fitnah tersebar secara berleluasa, ia bermakna nilai agama sudah musnah dalam diri seseorang atau masyarakat. Islam bertegas tidak membenarkan sebarang bentuk fitnah biarpun untuk tujuan apa sekalipun.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Akan muncul suatu ketika di mana ilmu Islam dihapuskan, muncul pelbagai fitnah, berleluasa sifat kedekut dan banyak berlaku jenayah.” (Hadis riwayat Muslim)

Penyebaran fitnah mudah berlaku dalam era teknologi komunikasi moden sekarang. Kemudahan khidmat pesanan ringkas (SMS), laman web dan emel membolehkan penyebaran maklumat tanpa memerlukan bertemu secara berdepan, lebih mudah, cepat, meluas dan murah.

Teknologi yang sepatutnya digunakan untuk kebaikan disalahgunakan untuk menyebarkan fitnah. Penyebaran fitnah melalui SMS yang berleluasa memaksa kerajaan menetapkan peraturan semua pemilik kad prabayar didaftarkan.

Islam mempunyai kaedah lebih ketat bagi memastikan kebenaran sesuatu berita supaya tidak terperangkap dengan berita berunsur fitnah. Wajib bagi Muslim menghalusi setiap berita diterima supaya tidak terbabit dalam kancah berita berunsur fitnah.

Sebarang berita diterima perlu dipastikan kesahihannya. Kebijaksanaan dan kewarasan fikiran amat penting digunakan bagi memastikan tidak terpedaya dengan berita berunsur fitnah.

Firman Allah bermaksud: Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan. (Surah al-Hujurat, ayat 6)

Banyak pihak yang turut terbabit menyebar fitnah sebenarnya tidak mempunyai sebarang kepentingan berkaitannya. Tetapi, disebabkan amalan menyebar fitnah sudah menjadi kebiasaan, banyak yang turut menyertainya dan seperti mendapat kepuasan daripada perbuatan itu.

Fitnah biasanya disebarkan bertujuan memburukkan individu atau kumpulan. Pada masa sama, perbuatan itu dapat menonjolkan dirinya sebagai lebih baik dan lebih layak berbanding orang yang diburukkan itu.

Dosa membuat fitnah digolongkan sebagai dosa sesama manusia. Justeru, dosa itu tidak akan diampunkan Allah, melainkan orang yang difitnah itu memberi keampunan terhadap perbuatan itu.

Mungkin ramai menyangka perbuatan menyebarkan berita fitnah sekadar satu kesalahan kecil. Sebab itu, perbuatan seumpamanya dilakukan seperti tiada apa merugikan.

Hakikatnya, dosa membuat fitnah menjauhkan diri dari syurga. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Dosa menyebar fitnah umpama api membakar ranting kering kerana ia cepat merebak dan akan menjadi abu sepenuhnya. Dosa menyebar fitnah menyebabkan pahala terdahulu dihilangkan sehinggakan penyebar fitnah akan menjadi muflis di akhirat nanti.

Penyebar khabar angin biasanya menyebut perkataan 'dengar khabar' mengenai berita yang disebarkan. Bagaimanapun, apabila berita tersebar daripada seorang ke seorang, maklumat yang belum sahih itu sudah hilang dan kemudian disebarkan seperti berita benar.

Dalam Islam, sesuatu berita benar tetap tidak boleh disebarkan jika orang yang berkaitan cerita itu tidak mahu ia disebarkan kepada orang lain. Menyebarkan berita benar tetap dilarang, inikan pula menyebarkan berita tidak benar.

Imam Ghazali dalam buku Ihya Ulumuddin menjelaskan perbuatan membocorkan rahsia orang lain dan menjejaskan kehormatannya dengan cara membuka rahsianya yang tidak mahu diketahui orang lain dianggap sebagai perbuatan mengadu-domba dan fitnah.

Mengenai berita benar dan berita tidak benar yang disebarkan tanpa kebenaran atau kerelaan orang berkaitan, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: Adakah kamu semua mengetahui apakah ghibah (mengumpat)? Sahabat menjawab: Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui. Lalu Baginda meneruskan sabdanya: Kamu berkata mengenai saudara kamu perkara yang tidak disenanginya. Lalu ditanya oleh seorang sahabat: Walaupun saya berkata perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya? Rasulullah bersabda lanjut: Jika kamu berkata mengenai perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya bererti kamu mengumpatnya, jika perkara yang tidak berlaku pada dirinya bererti kamu memfitnahnya. (Hadis riwayat Abu Hurairah)

Larangan mencari dan membocorkan rahsia orang lain jelas dilarang Allah seperti dijelaskan dalam firman-Nya bermaksud: Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang lain. (Surah al-Hujurat, ayat 12)

Justeru, setiap Muslim perlu bijak menilai sesuatu berita bagi mengelak daripada menerima dan kemudian menyebarkan sesuatu berita berunsur fitnah.

Perkara pertama perlu diberi perhatian untuk memastikan kesahihan berita ialah memastikan sumber berita itu, yakni siapakah yang mula menyebarkan berita dan rantaian orang yang membawa berita itu.

Umat Islam tentu tidak lupa pada sejarah menyebabkan kematian khalifah ketiga kerajaan Islam di Madinah iaitu Uthman Affan, yang berpunca daripada fitnah disebarkan kumpulan ekstremis agama.

Penyebaran fitnah turut menjadi penyebab kepada peperangan sesama Islam atau perang saudara ketika zaman pemerintahan Saidina Ali dan zaman selepas itu.

Fitnah juga meruntuhkan kekuatan Bani Umaiyah malah, sejarah kejatuhan empayar besar kerajaan Melayu Melaka tidak terkecuali kerana fitnah. Ubat bagi penyakit hati ialah dengan memperbanyakkan taubat dan selalu berzikir.

Tuesday, May 10, 2011

Arriesfamily


Belek-belek gambar lama-lama, banyak kenangan bersama arriesfamily. Dari berdua (abah & mama) hinggalah bertujuh semuanya.

Masa duduk kat Meru, gi jalan-jalan ke Port Klang, sempat ambil gambat kat Masjid Sultan Sulaiman.

Masa belum dapat Atiya, sebab tu hanya ada 6 sahaja.

Masa baru dapat Atiya tapi kena pindah Batu Pahat pula. Sempat gi BP Mall.

Dari Batu Pahat dekat je dengan Melaka, senang la gi jalan masa cuti sekolah.

Balik kampung masa raya, gi mandi kat Bukit Wang dekat rumah mertua Pak Ngah.

Kenangan masa gi jalan-jalan kat Muar. Kelima-lima dah pandai bergaya.

Masa jalan-jalan kat Putrajaya. Ammar masih yang bungsu ketika ni.

Melihat anak-anak yang makin membesar membawa banyak kenangan buat arriesfamily. Semoga kasih sayang kami sekeluarga sentiasa utuh hingga ke akhir hayat.

Mama yang banyak berkorban untuk arriesfamily, memberi nasihat dan tunjuk ajar anak-anak tentang budi pekerti. Rasanya tidak terbalas dengan segala wang ringgit. Kejayaan arriesfamily adalah berkat usaha gigih mama. Tanpamu tidak mungkin arriesfamily seceria ini.....
Walaupun telah berlalu..... SeLaMat HaRi IbU............ ucapan tiada tempoh akhirnya untuk isteri tercinta.....

Monday, May 9, 2011

Tajdid dalam Fiqh Harian



Hari minggu lalu sempat mentelaah buku ibadat sekolah agama Iffa untuk darjah 2. Iffa akan menduduki peperiksaan minggu ini. Sukatan silibus pastinya dari fiqh Syafi'e. Artikel ni bukan bertujuan mempertikaikan kaedah ijtihad Imam besar Syafi'e dan alirannya tetapi membuka minda untuk memahami tajdid.

Jika ditinjau dari segi Fiqh Syafi'e memang banyak urusan yang begitu ketat umpamanya bab taharah. Dari Nota buku teks darjah 2 tersebut pelajar dimestikan memahami dan menghafal jenis-jenis air seterusnya hukum tiap jenis tersebut. contohnya air muthlak iaitu air yang suci lagi menyucikan. Hukumnya adalah suci lagi sah untuk bersuci dan tiada makhrun.

Air musyammas pula air yang terjemur pada matahari yang terletak dalam bekas besi yang boleh berkarat. Hukumnya sah untuk bersuci tetapi makhruh. Itu baru 2 jenis belum lagi air mustakmal, dan air mutanajis. Ini adalah ijtihad dari Imam Syafi'e dan kita menghormatinya.
Bukan tujuan artikel ini mempertikaikan taqlid kita sebagai pengikut mazhab beliau. Cumanya sekadar berkongsi kesimpulan dari perbincangan dengan isteri tercinta bahawa pendetailan ini agak menyusahkan. Pelajar terpaksa menghafal setiap istilah dengan betul untuk mendapat markah penuh. Kena jawab suci lagi menyucikan. Sah untuk bersuci dan sebagainya.

Dalam bab najis pula, lebih detail di mana pelajar terpaksa menghafal 3 jenis najis, mughallazah, mutawashitah & mughoffafah. Kena hafal erti setaip pembahagian dan cara menyucikannya. Bila disebut berkenaan najis berat tadi (Mughollazah) masyarakat kita begitu sensitif kerana sekian lama perpegang dengan pendapat Imam Syafie ini. Kena sertu (cuci dengan air 6 kali dan 1 kali air bercampur tanah).

Sedangkan bab kenajisan anjing dan babi ini masih khilaf. AQ menyebut haram memakan daging babi :
Katakanlah wahai Muhammad: Aku tidak dapati dalam apa yang telah diwahyukan kepada-Ku, sesuatu yang diharamkan bagi orang yang hendak memakannya, melainkan benda itu bangkai, atau darah mengalir atau daging babi, kerana sesungguhnya ia adalah kotor (al-Anam: 145).

Imam Malik berpendapat daging babi haram dimakan tetapi badannya suci ketika hidupnya. Kedudukan hukumnya samalah dengan beberapa jenis haiwan yang haram dimakan dagingnya seperti harimau, gajah dan sebagainya.

Menurut beliau lagi, ayat-ayat al-Quran hanya menjelaskan babi haram dimakan dagingnya, tetapi tidak pula menyatakan najis. Imam Nawawi daripada mazhab Syafie juga mengakui, tidak ada dalil jelas menunjukkan babi itu najis.

Sertu hanya perlu bagi jilatan anjing sebagaiamana hadis dari Abu Hurairah meriwayatkan bahawa baginda bersabda:

طهور إناء أحدكم إذا ولغ فيه الكلب أن يغسله سبع مات أولاهن بالتراب

Maksudnya: Sucinya bekas air seseorang kamu apabila dijilat oleh anjing ialah dengan membasuhnya sebanyak tujuh kali, yang pertamanya dengan tanah.
( Hadis sahih riwayat Muslim, Abi Dawud, Ibn Khuzaimah dan Dar Qutdni)

Imam Syafie menggunakan Qias untuk jilatan anjing ini dan berijtihad wajib sertu untuk babi juga. Pendapat ini lah yang sekian lama diguna pakai di Malaysia sehingga kita begitu rigid kepada 2 najis mughollazah ini.

Perkataan najis (kotor/najis/jijik) dalam surah al-Anam: ayat 145 yang merujuk kepada daging babi, tidak menunjukkan dengan jelas najis itu bersifat `aini atau najis yang tidak boleh disucikan lagi, kerana najis boleh dikatakan juga sebagai najis hukmi sahaja, seperti najis kafir musyrik yang disebut dalam firman-Nya yang bermaksud: Sesungguhnya orang kafir musyrikin itu najis (al-Taubah: ayat 28).

Tiada sesiapa pun kalangan ulama berpendapat kafir musyrik itu sebagai najis `aini, sebaliknya berpendapat hanya najis hukmi atau najis i'tiqad (kepercayaan) sahaja. Mengapa najis babi tidak boleh dianggap sebagai hukmi, dengan alasan dagingnya haram dimakan.

Ekoran mazhab Malik yang berpendapat babi itu suci, tidak timbul lagi hukum wajib membasuhnya tujuh kali seperti najis anjing, malah jarak antara dua mazhab Malik dan Syafie agak begitu jauh.

Ini menunjukkan keluasan hukum Fiqh dan setiap pendapat mempunyai hujahnya tersendiri berdasarkan dalil-dalil yang kuat. Berbalik kepada silibus sekolah agama tadi mungkin untuk mengelakkan pelajar lebih konfius dengan pelbagai pendapat maka ianya tetap pada satu sahaja.
Kaedah sertu yang biasa diamalkan

Tetapi yang menjadi masaalahnya penerimaan masyarakat tentang keterbukaan fiqh yang luas masih ditahap yang lama kerana telah biasa dengan pendapat Syafi'e yang begitu ketat ini. Mereka lebih suka sertu setiap pelusuk rumak bila dimasuki anjing walaupun itu bukanlah satu tuntutan Agama.

Disinilah perlunya tajdid dalam fiqh harian dimana kita membawa perubahan terhadap amalan harian. Perlu diingatkan perubahan mestilah berlandaskan AQ dan Sunnah dan dari sumber yang sohih.

Cabutan bertuah satu judi?


Semalam berbincang dengan mama berkenaan cabutan bertuah. Persatuan penduduk Taman perumahan kami bercadang untuk mengadakan cabutan bertuah bagi ahli yang menyertai Majlis Yasianan. Abah tidak bercadang untuk mengulas majlis tersebut, tetapi lebih untuk menghuraikan mengenai hukum cabutan bertuah tersebut.

Dalam menentukan hukum perlu diketahui kaedah proses cabutan tersebut dan syarat-syarat kepada peserta. Jika adanya yuran penyertaan walaupun hanya RM2.00 dan cabutan dibuat beserta pemenang akan memperolehi kesemua yuran terkumpul tadi maka ianya adalah Judi dan jelas HARAM.

Judi bermaksud peserta hanya bergantung kepada nasib (LUCK) dan ada yang untung sebaliknya ada peserta lain rugi. Berlaku ketidakadilan. Penerangan tentang hukum ini diterangkan secara terperinci oleh Ustaz Zaharuddin dalam blog beliau.

Link :-
http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=688&Itemid=95

Apa hukum cabutan bertuah? Adakah ianya judi?. Soalan sebegini agak banyak menerjah kotak email dan sistem sms 33221 saya. Cabutan bertuah mempunyai pelbagai bentuk dan jenis, ada yang halal dan ada yang haram. Dalam tulisan ringkas ini saya cuba dedahkan beberapa bentuk dan hukum setiap satunya.

Namun sebelum kita melihat bentuk-bentuk semasa cabutan bertuah, jika dilihat dari sudut hukum kes atau isu cabutan bertuah ini tergolong dalam perbincangan ‘al-musabaqat' atau ‘pertandingan'. Namun jika tidak kena caranya, dengan mudah ia akan jatuh dalam masalah judi ataupun gharar.

Dalam masalah judi, keputusan majlis Fiqh Antarabangsa "Organization of the Islamic Conference, Islamic Fiqh Academy" dalam sidangnya ke 14 pada 8 - 13 ZulQaedah 1423 H (11-16 Jan 2003) yang lalu telah memutuskan (keputusan nombor 127 (14/1), unsur perjudian dalam sebarang peraduan, permainan dan pertandingan dalam dua bentuk seperti berikut :-

1) Disebabkan oleh jenis permainan : Iaitu apabila ia bersifat permainan yang hanya bergantung kepada tuah (game of luck) untuk menang serta memerlukan bayaran untuk menyertainya .

2) Disebabkan oleh hadiahnya : iaitu apabila hadiahnya diambil dari kumpulan wang penyertaan semua peserta.

Para ulama kontemporari dalam persidangan fiqh di atas mentakrifkan judi (al-qimar) mengandungi dua unsur utama :-

* Setiap permainan yang mensyaratkan mereka yang kalah untuk membayar sesuatu.

* Mengambil harta orang lain dalam situasi 'mukhatarah' atau risiko samada akan dapat atau tidak dapat.

* Disebutkan oleh ulama silam sebagai :-

هو كل لعب تردد بين غرم وغنم

Ertinya : "Iaitu setiap permainan, peraduan, pertandingan yang tidak pasti akan kerugian atau untung" ( Hasyiah Al-Bajuri, 2/521)

Disebutkan :-

إذا كانت الجوائز من المتسابقين فإنها تعد حراماً لانها من باب القمار ولأن كل واحد من المتسابقين لا يخلو إما أن يغنم أو يغرم , ولا يخفى من أكل أموال الناس بالباطل وإيقاع العداوة والبغضاء

Ertinya : Dan jika hadiah pertandingan atau permainan itu datang dari kumpulan yuran peserta, maka ia adalah haram kerana ia tergolong dalam bab judi nasib "qimar", dan kerana setiap peserta tidak sunyi dari peluang untuk meraih untung atau menanggung rugi, justeru amat jelas ia dari kategori memakan harta orang lain secara salah, membenihkan permusuhan dan perengkaran" (Al-Mughni, Ibn Qudamah )

Berdasarkan keputusan di atas, berikut adalah bentuk cabutan bertuah yang jatuh dalam kategori judi :-

1) Mereka yang ingin menyertai cabutan mestilah membayar yuran tertentu secara langsung iaitu : -

a- Secara tunai iaitu berdepan : iaitu dengan memberikan RM xxx kepada penganjur secara tunai bagi membolehkan penyertaan. Tanpa mengira sama ada yurannya sama atau berbeza. Hukumnya tetap haram. (Al-Badai' Al-Sonai', Al-Kasani)

b- Secara tunai melalui alat telekomunikasi : bayaran dibuat disekalikan dengan kos telefon, internet, sms dan lain-lain. Sebagai contoh kos biasa bagi satu minit bercakap di talian telefon adalah 15 sen, tetapi bagi mereka yang ingin menyertai cabutan ini, satu nombor telefon khas akan diberikan dan kos 1 minit juga lebih tinggi, iaitu RM 1. Kadar baru ini diberitahu secara jelas di awal kontrak.

c- Syarikat menganjurkan makan malam dengan bayaran RM 100 yuran bagi seseiapa yang ingin menyertai cabutan bertuah. Bagi sesiapa yang tidak ingin menyertai cabutan bertuah, yuran hanyalah RM 90. Cabutan bertuah sebegini adalah judi.

d- Menang cabutan bertuah dari Hong Kong atau Macau dan lain-lain ; Peserta menerima SMS mendakwa menerima hadiah cabutan bertuah wang tunai mencecah RM50,000 yang diadakan di luar negara. Peserta bagaimanapun, diminta membayar yuran pemindahan wang ke dalam akaun tertentu.

Hukum : haram kerana judi dan gharar, malah telah dilaporkan banyak kes penipuan menggunakan cara ini.

2) Mereka yang ingin menyertai cabutan perlu membayar yuran secara tidak langsung iaitu:-

Yuran dimasukkan dalam harga pembelian barangan biasa. Ini menyebabkan harga menjadi lebih tinggi dari biasa. Sebagai contoh, pihak pasaraya mengadakan cabutan bertuah kereta MyVi. Bagi sesiapa yang ingin menyertainya mestilah membeli barangan tertentu yang telah dinaikkan harganya dari harga biasa. Ia jatuh dalam kategori judi kerana bayaran lebihan itu dianggap sebagai yuran penyertaan.

Jenis Cabutan Yang Halal

Semua jenis cabutan bertuah yang tidak memerlukan sebarang bayaran untuk menyertainya adalah halal dan harus. Ia adalah disepakati oleh ulama kerana melihatnya sebagai pemberian hadiah biasa dari satu pihak (yang memberi dan menawarkan). Tiada sebarang pihak aakan menanggung kerugian walaupun tidak terpilih, tatkala itu tiada timbul isu memakan harta orang lain secara batil (salah) yang diharamkan oleh Allah swt. (Syarah Al-Zarkasyi Ala Mukhtasar Al-Hiraqi, 4/320 )

Sebagai contoh :

a- Cabutan Bertuah Khas Untuk Pekerja : Semua pekerja layak untuk memasuki peraduan yang dianjurkan syarikat, hadiah istimewa disediakan. Tiada sebarang bayaran dikenakan.

Hukum : Ia adalah halal.

b- Cabutan di Majlis Makan Malam : Syarikat menganjurkan makan malam, dan semua kakitangan dijemput hadir tanpa sebarang bayaran. Ketika itu, cabutan bertuah dibuat sama ada cabutan bagi nombor meja, nombor kakitangan ataupun secara melekatkan tanda tertentu di bawah kerusi.

Hukum : Semuanya adalah halal dan tiada sebarang pihak menanggung kerugian.

c- Cabutan bertuah di pasaraya : Terdapat beberapa buah pasaraya yang melaksanakan promosi dengan menawarkan mana-mana pelanggan yang membeli barangan berharga lebih dari RM100 dalam satu resit, pelanggan tersebut akan diberikan borang untuk penyertaan cabutan bertuah, HARGA BARANGAN PULA KEKAL PADA HARGA BIASA.

Hukum : Cabutan ini adalah halal dan tiada unsur perjudian kerana pelanggan tiada kerugian apa-apa dan semua wangnya bukan untuk menyertai pertadningan cabutan ini tetapi untuk membeli barangan, dan demikian juga pihak pasaraya. Pelanggan membeli barangan pada harga asal dan tiada sebarang yuran dikenakan.

Permainan @ Peraduan Moden

Sebentar tadi kita telah membicarakan perihal cabutan bertuah yang haram dan yang halal. Terdapat beberapa ulama yang cuba menganggap permainan atau pertandingan yang beserta hadiah sebagai 'Wa'd Bi Tabarru' atau janji untuk bersedeqah, namun majoriti ulama tidak bersetuju dengan pandangan ini dan mengklasfifikasikannya sebagai aqad mu'awadat atau kontrak komersial untuk meraih pemilikan dan untung. ( Al-Furusiah, Ibn Qayyim, hlm76)

Dengan berubahnya klasifikasi ini semua hukum akan berubah bentuknya. Di kesempatan ini saya akan menyentuh dengan ringkas beberapa jenis cara pemainan yang boleh dijumpai dalam masyarakat kita, ia seperti berikut :-

1) Dua orang bermain tenis, namun hanya satu pihak meletakkan hadiah sebanyak RM200. Siapa menang dia akan memiliki hadiah itu.

Hukum : Para ulama berbeza pandangan dalam bab ini kerana hanya satu pihak yang mengeluarkan. Fatwa ulama seperti berikut ;-

a- Harus : Demikian pendapat majoriti ulama dari mazhab Hanafi, Maliki dan Hanbali.

b- Haram : Ia adalah pendapat mazhab Maliki kerana wang RM 200 telah keluar dari miliknya dan jika ia menang, wang itu akan kembali kepadanya atas nama 'qimar'.

Pendapat yang lebih kuat (rajih) : adalah pendapat pertama yag mengharuskannya kerana wang RM200 itu adalah miliknya dan pihak kedua tidak terlibat dalam memberi sebarang wang, dengan sebab itu pihak kedua tidak terdedah kepada sebarang risiko. Dengan demikian, wang RM200 tadi dikira seperti hadiah biasa sahaja dan bukan judi.

2) Dua orang bermain tenis, kedua-duanya mengeluarkan wang lalu diletakkan sebagai hadiahnya.

Para ulama terbahagi kepada tiga kumpulan dalam hal ini. Namun majoriti ulama termasuk Hanafi, Maliki, Syafie dan Hanbali serta Majlis Fiqh Dunia memfatwakannya sebagai HARAM. Malah Ibn Rusyd Al-Hafid menyebut telah terdapat ijma' tentang pengharamannya. (Tabyin Al-Haqaiq, Az-Zaila'ie, 6/228 ; Al-Kafi, Ibn Abd Barr, 1/489 ; Al-Umm, Al-Syafie, 3/230 ; Al-Insaf, Al-Mardawi, 6/93; Al-Jami', Ibn Rusyd, hlm 336)

3) Dua orang sedang bermain tenis, mereka bersetuju siapa yang kalah perlu membayar harga sewaan gelanggan tenis.

Hal seperti ini telah wujud sejak zaman dahulu kala lagi, hingga ia dicatatkan contoh sepertinya oleh ulama silam dengan kata :-

لا يجوز لأنه في معنى القمار نحو أن يقول أحدهما لصاحبه : إن سبقتني فلك عليّ كذا , وإن سبقتك فلي عليه كذا فقبل الآخر

Ertinya : "Tidak harus ( haram) kerana terdapat dalamnya erti atau unsur judi seumpama seorang berkata kepada rakannya : Sekiranya engkau tewaskan aku maka bagiku hadiah itu dariku, dan jika aku menewaskanmu, mestilah engkau memberinya kepadaku, lalu kedua-duanya bersetuju"( Badai As-Sonaie; Al-Kasani)

Hukum : Ia adalah judi walaupun ada unsur usaha dari kedua belah pihak dan bukan permainan nasib semata. Unsur judinya datang dari sudut hadiah, seolah-olah kedua-dua pihak meletakkan sejumlah wang untuk membyaar sewa gelanggang, hanya yang kalah akan terkena. Ia tetap judi walaupun kedua-dua pihak redha meredhainya. Tiada redha dalam perihal haram.

Namun jika hanya salah seorang yang menjanjikan hadiah, seorang lagi tidak, hukumnya berubah menjadi harus atau halal. Ia adalah pendapat mazhab Al-Hanafi, Syafie dan Hanbali (Tabyin Al-Haqaiq, Az-Zaila'ie, 6/227 ; Qawanin Al-Ahkam, Ibn Juzai, hlm 177 ; Hasyiah Al-Qalyubi, 4/266 ; Al-Insaf, Al-Mardawi, 6/93 )

4) Dua orang atau lebih sedang bertanding futsal, kumpulan yang kalah disyaratkan belanja makan kumpulan yang menang.

Hukum : Ia juga perjudian dan sama bentuknya dengan bentuk nombor tiga di atas.

5) Beberapa kumpulan ingin menganjurkan pertandingan bola sepak, namun tiada sebarang sumbangan hadiah dan tiada tajaan diperoleh. Natijahnya mereka menggunakan wang terkumpul dari yuran penyertaan sebagai hadiah atau untuk membeli hadiah.

Hukum : Ia adalah judi walaupun permainan bola sepak bukannya permainan yang bergantung kepada nasib semata-mata. Namun unsur judinya datang dari bahagian kedua iaitu hadiah yang wang terkumpul semua peserta. Ini menjadikan semua kumpulan terdedah kepada untung dan rugi. Tatkala itu Majlis Fiqh Dunia menganggapnya sebagai perjudian. Demikian juga jika ditinjau dari perspektif empat mazhab.

Tetapi jika hadiah datang dari sumbangan mana-mana pihak yang tidak menyertai pertandingan itu, permainan tadi menjadi halal secara sepakat ulama.

Ada yang bertanya, bagaimana jika semua kumpulan diberi hadiah saguhati?. Jawabnya, ia tetap judi sekiranya pemenang utama mendapat hadiah yang berbeza nilainya. Namun jika semua hadiah sama nilainya tanpa kira yang menang dan yang tewas. Ia menjadi harus dan bukan lagi judi. Tatkala itu pemenang hanya mendapat keseronokan dan kepuasan perasaan sahaja.

Ringkasnya para ulama bersepakat bahawa setiap permainan yang memerlukan penyertaan yuran untuk bermain dan hadiahnya diambil dari wang itu, semuanya adalah judi tanpa mengira sama ada permainan itu bersifat ilmiah, minda dan lain-lain.

6) Membeli surat khabar untuk menyertai pertandingan teka bola dan sebagainya.

Hukum : Majlis Fatwa ulama Mekah dan Madinah memfatwkannya sebagai harus. Demikian juga pandangan terkuat menurut beberapa ulama kontemporari seeprti Prof Dr Uthman Syabir. (Ahkam Al-Musabaqat Al-Mu'asiroh, Majma Fiqh Islami, Ke 14, tahun 2003 )

Keharusan ini adalah kerana si pembeli tidak rugi apa-apa kerana ia beroleh manfaat surta khabar, kecualilah jika dibelinya surat khabar sehingga 10 naskhah hanya kerana ingin menyertainya banyak-banyak. Tatkala itu hukum bertukar menjadi haram dan judi.

Keismpulannya, hadiah pertandingan yang dibenarkan dalam Islam hanyalah jika :-


1. Hadiah di dermakan oleh pihak ketiga yang tidak memasuki pertandingan. Manakala wang yuran peserta hanya untuk kegunaan pentadbiran pertandingan.

2. Hadiah diambil daripada sebahagian yuran peserta sahaja, manakala yang lain digunakan untuk kegunaan pentadbiran pertandingan

Semoga artikel ringkas ini dapat menyedarkan umat Islam di sekeliling akan keterlibatan mereka dalam perjudian tanpa disangka.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

25 Mac 2008


Friday, May 6, 2011

Khutbah Jumaat 06/05/11



Tajuk khutbah hari ini berkaitan memilih makanan biarlah yang halal. Makanan membentuk darah daging kita maka perlu kita perhatikan sumbernya dari yang halal. Begitu juga makanan yang hendak diberi kepada anak isteri mestilah dari sumber yang halal.

Khatib membaca surah Al-Baqarah ayat 173

Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang (yang ketika disembelih ) disebut (nama) selain Allah. Tetapi barang siapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedang dia tidak menginginkannya dan tidak pula melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (AL BAQARAH ayat 173).

Ayat ini memberi peringatan jenis-jenis makanan yang haram dan hendaklah kita jauhi dari terambil salah satu darinya. Perhatikan betul-betul taraf sesuatu makanan yang hendak dibeli dan pastikan ianya benar-benar halal.




Thursday, May 5, 2011

Gambar kenangan sekitar tahun 2004-2007


Baru2 ni kami sekeluarga memulakan semula aktiviti berkebun yang sudah sekian lama ditinggalkan semuanya gara2 perpindahan ke rumah sewa kami yang terletak di Sijangkang kerana rumah sewa kami disana agak terhad keluasannya.. Gambar2 di bawah semuanya adalah gambar kenangan kami sekeluarga yang pada masa itu masa kami banyak dihabiskan dengan aktiviti menyemai serta mengemburkan tanah bagi menyuburkan pokok2 bunga kami.


Arrie pada masa ni baru berusia 3 tahun.. melihatkan gambar ni berlinang airmata mama, mama rindukan saat2 ini.. saat2 pada masa keluarga kita baru nak berusaha membina hidup berkeluarga dan melalui zaman2 susah dan senang bersama..


Di halaman rumah kami sendiri di Taman Desa Permai, Meru..

Masih di Meru pada masa ni pokok2 kami sering dibelai dan dibajai cantik betul hati benar2 rasa gembira bila melihat pokok2 di hadapan rumah..


Iffa dan Arrie masih kecil lagi masa ni.. Iffa baru berisa setahun dan Arrie pula 3 tahun..

Iffa dan Arrie di hadapan rumah..
 Sudut yang menarik di pandangan mata mama...
Abah mendukung Ammar yang hanya berusia beberapa bulan sahaja..
Arrie hanya pandai melambaikan tangan bila disuruh berposing tetapi sekarang ni tak payah disuruh pun macam2 gaya yang dibuat -buat bila di hadapan kamera..

Tengoklah tu menyeringai je...

Kalau tak tahu, lebih baik diam!


Semalam semasa berbincang dengan mama, ada perkara berkaitan sikap orang yang suka mengadu domba, membawa mulut dari satu tempat ke satu tempat. Ianya merupakan suatu sifat tercela yang patut kita jauhi. Terjumpa satu artikel berguna sebagai peringatan buat kita semua. Semoga arriesfamily dapat menjauhi diri dari sifat tercela tersebut....

Link asal :-
http://mufakkir-islami.blogspot.com/2011/04/kalau-tak-tahu-lebih-baik-diam.html
Suatu hari seorang lelaki datang kepada Rasulullah SAW seraya berkata, "Ya Rasulullah! Sungguh si fulanah itu terkenal banyak sembahyang, puasa, dan sedekahnya. Akan tetapi juga terkenal jahat lidahnya terhadap tetangga-tetangganya. ". Maka berkatalah Rasulullah SAW kepadanya, "Sungguh ia termasuk ahli neraka".

Kemudian lelaki itu berkata lagi, "Kalau si fulanah yang satu lagi terkenal sedikit sembahyang, puasa dan sedekahnya, akan tetapi ia tidak pernah menyakiti tetangganya." Maka Rasulullah SAW berkata, " Sungguh ia termasuk ahli syurga . "(HR.Muslim) .

Kisah dalam hadis tersebut memberi pelajaran akan bahaya lidah. Betapa jika tidak dikawal iman, lidah boleh menjerumuskan ke dalam neraka. Walaupun seseorang itu ahli ibadah, banyak solat, puasa, akan tetapi apabila tidak mampu menjaga lidahnya dari memfitnah, berbohong dan hasad - amalannya tersebut sia-sia.

Oleh sebab itu, lidah boleh menjadi media taat kepada Allah, dan boleh pula untuk memuaskan hawa nafsu. Lidah boleh digunakan untuk membaca al-Quran, hadis dan menasihati, lidah juga berubah seperti layaknya penyalaan api. Memfitnah, bersaksi palsu, ghibah, namimah, dan memecah belah umat. Jika seperti ini seberapa banyak pun ibadah kita tak ada gunanya, semuanya gugur gara-gara lidah yang lancang.

Rasulullah SAW memberi amaran, bahawa bahaya lidah adalah salah satu perkara yang paling beliau khuatirkan. Sebabnya, semua amal akan berguguran jika lidah kita jahat. Suatu kali salah seorang sahabat Sufyan al-Thaqafi bertanya kepada Rasulullah SAW: "Wahai Rasulullah, katakan kepadaku tentang satu perkara yang aku akan berpegang dengannya!" Beliau menjawab: "Katakanlah,` Tuhanku adalah Allah `, lalu istiqomahlah". Aku berkata: " Wahai Rasulullah, apakah yang paling anda khuatirkan atasku? ". Beliau memegang lidah beliau sendiri, lalu bersabda:" Ini . " (HR Tirmidzi dan Ibnu Majah).

Antara kejahatan lidah adalah lidah yang banyak bicara dengan kebatilan. Jenayah lidah memang boleh setajam pedang. Jika kita tidak berhati-hati menggunakannya, maka ketajamannya boleh menumpahkan darah, sebagaimana pedang menusuk tubuh manusia. Boleh juga lidah itu menjadikan 'api' yang membakar semakin besar.

Imam Abu 'Ali Ad-Daqqaq pernah mengatakan: "Orang yang berbicara dengan kebatilan adalah syaitan yang berbicara, sedangkan orang yang diam dari kebenaran adalah syaitan yang bisu."

Gara-gara lidah, seseorang terjebak masuk ke neraka. Menjadi hamba yang rugi, sebab pahala orang yang berdosa kerana kerosakan lidah akan dihadiahkan kepada orang yang dizalimi. Gara-gara lidah yang jahat kita boleh menjadi hamba yang muflis (muflis).

Rasulullah SAW bersabda: " Orang yang muflis di kalangan umatku ialah orang yang pada hari kiamat nanti datang membawa pahala solat, zakat dan puasa, namun di samping itu ia membawa dosa mencela, memaki, menuduh zina, memakan harta dengan cara yang tidak benar, menumpahkan darah, dan memukul orang lain . "(HR.Muslim)

Oleh sebab itu, jika kita tidak tahu terhadap suatu persoalan sebaiknya diam terlebih dahulu sebelum mendapatkan jawapan dari ahlu dzikri (orang yang ahli/mengetahui). Jika tidak, ucapan kita yang tidak berdasarkan ilmu itu boleh menyesatkan.

Rasulullah SAW bersabda: " Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir hendaklah dia berkata yang baik atau diam . "(HR. Bukhari Muslim).

Lebih baik diam jika dihadapkan terhadap persoalan yang belum kita ketahui. Firman Allah SWT : "Janganlah kamu bersikap terhadap sesuatu yang kamu tidak ketahui." (QS al-Isra ': 36).

"Sesungguhnya orang yang paling aku benci dan paling jauh dariku di akhirat nanti adalah orang yang paling jelek akhlaknya, orang yang banyak bicara, orang yang bercakap dengan mulut yang dibuat-buat (mereka-reka cerita) dan orang yang sombong . "(Jami 'al-Shaghir).

Kesimpulannya, berhati-hatilah wahai saudara-saudari seIslamku, semoga Allah selamatkan lidah dan jari jemari kita daripada segala fitnah di luar sana. Amin.
Wallahu a'lam.

*Perkataan @ ucapan di zaman siber ini bolehlah disamakan juga dengan tulisan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008