Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Friday, May 6, 2011

Khutbah Jumaat 06/05/11Tajuk khutbah hari ini berkaitan memilih makanan biarlah yang halal. Makanan membentuk darah daging kita maka perlu kita perhatikan sumbernya dari yang halal. Begitu juga makanan yang hendak diberi kepada anak isteri mestilah dari sumber yang halal.

Khatib membaca surah Al-Baqarah ayat 173

Sesungguhnya Allah hanya mengharamkan bagimu bangkai, darah, daging babi, dan binatang (yang ketika disembelih ) disebut (nama) selain Allah. Tetapi barang siapa dalam keadaan terpaksa (memakannya) sedang dia tidak menginginkannya dan tidak pula melampaui batas, maka tidak ada dosa baginya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (AL BAQARAH ayat 173).

Ayat ini memberi peringatan jenis-jenis makanan yang haram dan hendaklah kita jauhi dari terambil salah satu darinya. Perhatikan betul-betul taraf sesuatu makanan yang hendak dibeli dan pastikan ianya benar-benar halal.
0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008