Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Sunday, October 25, 2009

Pergaulan Adik beradik


Kali ni nak cerita tentang pergaulan adik beradik.

Rupa penulis (abah) dalam tahun 1983

Aku dulu masa kecik-kecik boleh di kategori budak-budak 'ketegaq' kata orang Kedah. Ketegaq ni lebih kurang keras kepala ler. Nak ikut kepala sendiri aja. Aku lebih kepada 'loan ranjer'. Apa-apa hal buat kerja sendiri. Jadinya hubungan dengan adik beradik mesra tapi tak rapat sangat.

Dengan Bacat (abang) selalu gaduh. Aku pulak jenis takleh kalah terutama bila main apa-apa permainan sekalipun.

Bacat memang abang yang baik selalu mengalah tapi kadang-kadang dia buat nakal tak mau mengalah misalnya bila main badminton mestilah dia yang akan menang sebab fizikalnya lebih besar.

Bila kalah aku akan mengamuk, rosakkan riket dan sebagainya. Bila fikir balik sifat tu memang buruk, baran tak kena tempatnya.

Hubungan dengan kakak pula agak jauh mungkin sebab faktur usia. Perbezaan usia yang agak ketara antara aku dengan kakak-kakak menyebabkan pergaulan agak terhad. Umpamanya perbezaan usia Kak Blaqis (sulung) denganku 20 tahun lebih seusia dengan mertuaku.

Walaupun tidak begitu rapat tetapi arwah mak mengajar anak-anaknya menghormati antara satu sama lain. Tidak pernah ada sebutan 'aku' sebagai gantidiri dalam keluarga. Panggilan nama sendiri dengan sebutan yang manja. Umpamanya Bacat & Kak Yam menyebut 'chek', Kak Nab sebut 'che' , Kak Jah menyebut 'kami' , penulis sendiri membahasakan 'mie'.

Panggilan nama mesti menyebut berdasarkan pangkat misalnya 'Kak', Abg, Pakcik, Paklong dan sebagainya. Tidak pernah berlaku panggilan atas nama sahaja. Umpamanya usia aku dengan anak saudara Wahiba sebaya tetapi tetap kena panggil paksu.

Disebabkan di usia masih kecil telah mula diajar panggilan paksu jadinya Wahiba hanya mampu sebut cu dan ditambah namaku jadi 'CUMI'. Nama ni lekat sampai sekarang setiap kali bertemu Wahiba.

Bila lahir lagi seorang adik (Dik Die), panggilan cumi aku tukar kepada 'pakcik', sebab tu anak saudara selepas itu dari Naim & Bad mula paggil pakcikmei.

Ibu bapa kini tidak berapa menitik beratkan panggilan menurut pangkat. Walaupun ianya tak seberapa tetapi menghilangkan status penghormatan terhadap bapa saudara.

Sebab tu dalam keluargaku kini, adalah menjadi kemestian adik memanggil abang atau kakak untuk yang lebih tua bagi mewujudkan rasa ikatan kekelurgaan yang erat sesama mereka. Sebolehnya bapa saudara atau ibu saudara dipanggil pakcik dan sebaganya...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008