Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Wednesday, September 21, 2011

Plan rumah baru kami di Kampung


Setelah berbincang dan mengambil kira budget untuk membina rumah sendiri di kampung, terhasillah plan seperti di bawah ni.

Plan tapak, keluasan rumah 22' X 40'


Pandangan Hadapan rumah tersebut, akan kelihatan koridor dihiasi tombol pasu dan tiang Roman. Pintu jenis sliding bagi kemudahan tetamu memasuki ruang tamu.

Pandangan dari sebelah kanan, akan kelihatan anjung kereta, pintu masuk ke ruang tamu di sebelah anjung kereta bagi memudahkan masuk ke rumah di kala musim hujan.

Keseluruhan plan rumah ini adalah hasil perbincangan arriesfamily dengan sedikit pendapat dari saudara dan rakan-rakan terdekat. Ianya agak kecil tetapi memadai bagi permulaan menapak dalam membina kehidupan baru di kampung....

Setelah ada rakan-rakan memberi cadangan, sedikit perubahan rekabentuk dibuat dimana bilik disusun selari. dan penambahan bilik air dalam bilik master.

Kelihatannya ruang tamu bercantum dengan ruang makan & dapur. Pemandangan akan jadi lebih luas rasanya...

10 comments:

karg on September 21, 2011 at 3:02 PM said...

berapa agaknya kos keseluruhan untuk bentuk rumah mcm ni?

ieda on September 21, 2011 at 3:22 PM said...

plan rumah ni dah redesign bacat.. kami nak ubah buat bilik semua selari .. pastu antara dapur ngan ruang tamu buat divider yg boleh laras.. senang if ramai sedara mara nak kunjung nnt luas sikit..

Suhaimi Ahmad on September 21, 2011 at 3:36 PM said...

Harga ikut accessory bacat. Min dari 40K agaknya..
Bergantung kepada finishing, nak murah xyah tile. tingkap nako je, pintu biasa, xdak syiling, atap zink.
Porch & corridor tak payah dulu.
Rasanya 30K boleh kot.

Ikut petua, beli barang sendiri. Upah buat bin + tiang dulu, ikat bata sendiri, upah plaster + atap. Finishing lain pelan2 ikut budget. rasanya 30K boleh duduk...
Tu la plan kami nak jimat kos.

Kalau bacat ada budget tinggi, tambah la, sliding door, sliding window, atap genting, plaster syiling, pintu kayu jati, lantai broken marble dll..dalam RM120 rasanya termasuk upah.

karg on September 23, 2011 at 11:55 AM said...

nak tiru plan tu laa..nampak cantik dan menarik..x pa mie buat dulu, tgk berapa kos keseluruhan setelah siap..bacat teringin nak buat rumah kg dgn kos yg paling minima..

ieda on September 26, 2011 at 5:59 PM said...

nak tiru boleh ja.. kalau bacat ada idea nak ubah pun habaq kat mie dia boleh tlg designkan ikut kemahuan tuan rumah.. tukang nak rm120k utk rumah camni..complete sampai wiring.. mahal .. buat masa ni tak mampu lagi kami plan buat sikit2.. tapak dah settle.. tinggal buat bin pulak lepas ni..

Anonymous said...

bagus plan dan budget yg dibentangkan sbb klu kita nak lebih baik kita tambah kemudahan dgn kadar yg kita mampu buat..sbb separuh dr penddduk mlysia x mampu buat umah lebih dr 50ribu

Anonymous said...

berapa upah buat design je?

Anonymous said...

Anggaran kos untuk satu kaki persegi RM 90 -100.

Anonymous said...

Assalam.rumah ni dh siap kn?,berapa yer kos utk buat rumah ni?tq

Anonymous said...

Boleh buatkan pelan rumah 30×40

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008