Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Wednesday, October 5, 2011

Perubahan hidup sentiasa berlaku


Pengalaman hidup hampir mencecah 40 tahun mengajar aku untuk lebih berhati-hati dalam membuat perubahan dalam hidup. Mengimbau kembali perubahan pertama dan begitu ketara ialah apabila memasuki sekolah asrama.

Katil asrama sekadar hiasan

Kisah ni berlaku di awal 80-an, seorang kanak-kanak diusia 11 tahun berpindah dari sekolah kampung ke pekan dan menetap di asrama. Sebelum ini ada orang yang perhatikan kita, makan minum, pakai dan sebagainya. Kini semuanya terpaksa dibuat sendiri. Dari membasuh baju, menyiapkan tempat tidur berkemas hinggalah kepada belajar semuanya sendiri. Kisah tinggal di asrama ada aku ceritakan di sini: Kisah Asrama

Bagi kanak-kanak yang manja adalah suatu yang mustahil berseorangan dan tinggal berjauhan dari sanak saudara. Tapi, aku tidak begitu. Aku berjaya harungi segala kesusahan dan kesulitan dalam menempuh perubahan hidup yang pastinya membawa lebih kebaikan. Sistem pembelajaran lebih teratur. Kawan-kawan dari mereka yang terpelajar pastinya mendorong aku untuk lebih maju dan berjaya dalam peperiksaan.

Seterusnya berlaku lagi perubahan bila aku ditawarkan ke IPTA selepas SPM. Aku berjaya mengikuti kursus pengajian AAD (American Associate Degree) di UITM, S Alam. Kisah pengajian di UITM ada aku ceritakan dalam artikel terdahulu : Kisah Belajar di ITMPerubahan ketara ialah sebelum itu, 11 tahun bersekolah dengan memakai unifom tapi kini pakaian bebas. Pastinya perubahan yang ketara dirasai. Rasa sedikit bongkak juga ada kerana tidak lagi bergelar budak sekolah.

Malangnya, rezki tidak menyebelahi aku. Belum masanya untuk aku melanjutkan pelajaran ke USA. Aku gagal dan kembali ke kampung bekerja semula dengan Pak Nayan. Rasa putus asa menguasai tetapi mujurlah ada saudara terdekat yang menasihati. Sekali lagi berlaku perubahan mendadak di mana aku terpaksa kembali ke sekolah. Kisah tingkatan 6

Bayangkan jika sebelum ini bergelar budak U, kini kembali menjadi budak sekolah. Mana nak letak muka. Kerana tidak sanggup berdepan dengan soalan dari kawan-kawan aku rahsiakan kisah UITM dari sesiapapun. Tiada seorang pun yang tahu aku pernah dibuang UITM. Pastinya perubahan yang sukar dari bebas berpakaian hinggalah semua urusan mengikut jaudal. Masa belajar, bermain hinggalah waktu tidur semua mengikut jadual waktu asrama.

Perubahan ini juga berjaya aku tempuh hingga lulus STPM dan dapat menjejaki UM. Kehidupan di UM tiada beza sangat jika dibandingkan dengan UITM. Keduanya IPTA. Perubahan seterusnya adalah bila memasuki alam pekerjaan.
Bekerja dan belajar begitu berbeza dari segi tekanan emosi, fizikal dan mental. Belajar tidak perlu berfikir tentang sara hidup tetapi tertekan dengan keputusan jika tidak mendapat keputusan cemerlang. Pendapatan tiada tetapi cukuplah dari biasiswa sebagai sumber tambahan juga sumbangan dari saudara (kakak-kakak dan abang-abang).

Bekerja mendapat hasil pendapatan tetapi tekanan setaraf dengan gaji yang kita perolehi. Gaji pertama dari bekerja sebagai Jurutera Kawalan Mutu (QC Engineer) di sebuah kilang swasta masih terbayang-bayang lagi. Itulah kali pertama akaun aku mempunyai lebih 4 angka secara tetap tiap bulan.

Perubahan itu pastinya seiring dengan pengalaman bekerja. Makin lama bekerja makin tinggi pendapatannya. Bagi mendapat tawaran yang cepat dalam kenaikan gaji di sektor swasta adalah dengan berpindah tempat kerja. Petua ni dapat dari senior masa di Universiti dulu.

Memang benar, bila kita telah berpengalaman mudah untuk mencari kerja baru dan menetapkan gaji yang diharapkan dari majikan baru. Walaupun nampak mudah berpindah tempat kerja tetapi hakikatnya perubahan tetap terasa dan kita mesti menghadapinya. Perubahan menyesuaikan diri dengan suasana baru dan kawan-kawan baru tidak dapat dielakkan.Bila dah bekerjaya pastinya kita hendak berumahtangga. Begitu juga aku. Aku bersyukur kerana ditemukan jodoh dengan seorang isteri yang pernah bekerja disektor swasta. Beliau memahami kerjaya aku sebagai QA Engineer di mana masa bekerja tidak menentu. Kadang-kadang malam juga terpaksa ke tempat kerja atas panggilan yang Urgent.

Jika bujang ini bukanlah suatu masalah malah boleh untuk bermalam (over night) di tempat kerja tetapi kini keluarga perlu diutamakan. Perubahan bila bekerluarga dalam membahagikan antara tanggungjawab kerja dan keluarga perlu seiring.

Tambahan pula bila mendapat Arrie (anak pertama), aku jadi agak tertekan pada mulanya. Perubahan hidup dari berdua kepada bertiga perlu persediaan rapi. Al-hamdulillah dapat aku tempuh semuanya walaupun pada mulanya sedikit tertekan dengan Arrie yang tak henti-henti menangis.

Setelah 15 tahun makan gaji, kini tiba perubahan untuk berniaga sendiri. Persoalannya adakah aku telah bersedia? Dari perkiraan sumber pendapatan baru (berkebun dan berniaga) aku yakin bahawa rezeki itu ada di mana-mana. Jika dimurahkan rezeki pendapatan dari hasil berniaga mungkin dapat menyaingi pendapatan sekarang. Perubahan ini pastinya suatu yang mencabar kerana berpindah dari berpendapatan tetap kepada pendapatan harian. Lebih usaha lebihlah hasilnya.
Semoga pengalaman hidup lalu dan cabaran yang pernah ditempuhi dapat memantapkan lagi iltizam dan nekad untuk membawa perubahan yang lebih positif. Di mana ada usaha di situ ada jalannya. Insya-Allah....

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008