Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Monday, March 14, 2011

Apa itu FMEA


Baru-baru ni, selepas menghadiri 'Hoshin Management Review' meeting - Pihak syarikat mewajibkan semua anak syarikat menyediakan satu pasukan FMEA. Ramai yang tertanya-tanya apa itu 'FMEA' ?

Penulis berpengalaman dalam industri automotif sebelum ini memang telah biasa dengan FMEA ini. FMEA adalah ringkasan dari Failure Mode & Effect Analysis. Salah satu alatan (Tool) dalam menganalisa masalah dan cara mengatasinya. Terdapat banyak tool yang sesuai digunakan dalam analisis dan FMEA merupakan satu tool yang agak ke depan (Advance).

Dengan FMEA, kita akan menganalisa sesuatu kemungkinan masalah (Failure) dalam sesuatu process dan mengambil langkah berjaga-jaga (Pre-caution) sebelum perkara itu berlaku. Contoh mudah bila kita hendak membawa kereta, kita akan memakai tali pinggang keledar. Pakai tali pinggang merupakan satu pre-caution.

FMEA memainkan peranannya sebelum proses itu berlansung di mana semasa dalam proses 'Design' lagi segala kemungkinan kerosakan(Defect) telah dianalisa. Dengan itu bila langkah berjaga-jaga diambil, maka kerosakan dapat dielakkan. Seperti memakai tali pinggang tadi dapat menyelamatkan nyawa kiranya berlaku kemalangan.Ilustrasi menggambarkan FMEA hanya menutup kepala dan mengurangkan risiko

Kesimpulannya FMEA memang merupakan satu tool yang effektif dalam menjaga kualiti dan ianya menjadi syarat wajib dipraktiskan bagi semua pembekal (Supplier) automotif. Walau bagaimanapun canggih dan effectif sesuatu tool itu tapi kerosakan diluar jangka tetap juga terjadi.Umpamanya kes Toyota Camri terpaksa ditarik balik tahun lepas dari pasaran Amerika kerana kerosakan 'Brake Pad'nya. Ini menunjukkan tool setakat membantu mengurangkan risiko tetapi kemalangan tidak berbau.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008