Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Wednesday, March 16, 2011

Palindrom Dalam Al-Quran


Contoh Palindrom dalam ayat

Kita sebagai umat Islam meyakini Al-quran adalah satu kitab suci dan merupakan satu mukjizat yang akan kekal sehingga akhir zaman. Pernahkah kita terfikir begitu banyak keajaiban AQ itu sendiri dan Palindrom adalah merupakan salah satu darinya.

Apakah Palindrom itu sendiri ? Menurut wikipedia ( http://id.wikipedia.org/wiki/Palindrom) Palindrom adalah sebuah kata, frasa, angka mahupun susunan lainnya yang dapat dibaca dengan sama baik dari depan mahupun belakang. Dengan kata lain, Palindrome ialah satu perkataan atau ayat boleh dibaca dari depan atau belakang yg bunyi dan maksudnya sama.

Contoh palindrom dalam angka

Contohnya : Katak - boleh dieja dari depan atau belakang. Bagi yang berkemahiran dalam bahasa dan satera mungkin boleh menyusun ayat yang boleh dibaca dari depan dan belakang. Umpamanya: "Able was I ere I saw Elba". Ianya boleh dibaca dari kedua hala.

Lihat pula contoh Palindrom dalam AQ : Surah Muddathir ayat ke-3 (74:3)

وَرَبَّكَ فَكَبِّرْ
Dan Tuhanmu, maka ucaplah dan ingatlah kebesaranNya!

Huruf Wa adalah bermaksud 'Dan' membawa tanda sebagai permulaan ayat tersebut yang bersambung ayat sebelumnya. Jadi, kita tumpukan kepada
رَبَّكَ فَكَبِّرْ
Jika kila pecahkan kalimah tersebut menjadi
رب ب ك ف ك ب ب ر
Perhatikan di situ terdapat pola palindrom yang tersusun dengan baik.

Tapi untuk menysun satu ayat penuh tanpa mengubah maksud asal memerlukan ketelitian, Dalam rangka untuk membina palindrom, seseorang itu harus mencari perkataan, uji ketepatan ejaan, mencari makna, tuliskan beberapa kali untuk melihat apakah ia membawa makna dan seterusnya.... TAPI:

1 - Nabi SAW adalah Ummiyy : dia tidak boleh membaca.

2 - Al-Quran tidak dinyatakan sebagai sebuah buku yang ditulis, tapi lisan.

3 - Al-Quran tidak diedit, ia tidak disemak (Nabi menyampaikannya secara terus)

4 - Nabi SAW tidak menyebutkan mukjizat ini secara harfiah dalam hidupnya! Dia tidak berkata: "lihat ayat ini adalah palindrom, Terimalah Islam". Sebaliknya ulama tafsir dan pengkaji AQ mengetahui setelah abad ke-3 kedatangan Islam.

Ini membuktikan Al-quran memang adalah dari wahyu Allah dan merupakan suatu mukjizat (Kalamullah) yang tiada tandingnya dan tidak dapat dicipta walaupun satu ayat.

Video di bawah menceritakan tentang kelebihan AQ dan palindrom.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008