Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Monday, March 14, 2011

Video Tsunami di Jepun


Abah masukkan beberapa koleksi video sekitar Tsunami di Jepun. Dari gambaran tersebut dapat diambil pengajaran bahawa sehebat mana ilmu kita, setinggi mana teknologi manusia tidak dapat menghalang kehendak Allah.


Bangunan hanyut begitu sahaja...

Kereta umpama barang mainan sahaja. Begitu kerdilnya kita sebagai manusia...

Bila Allah mengkehendaki sesuatu 'Kun fayakun' Jadilah - maka jadilah ia... Allah sebagai pencipta alam ini, jika dikehendaki sesuatu, cukuplah sekadar mengatakan Kun.

Beberapa gambaran kiamat menurut Al-Quran. Gambaran Tsunami ini cukup menggusarkan kita bagaiamana pula tentang kiamat yang pasti akan tiba. Semoga dapat menjadi iktibar tentang Allah maha berkuasa.

Al- Qori’ah

1- Hari Kiamat, 2- apakah hari Kiamat itu? 3- Tahukah kamu apakah hari Kiamat itu? 4- Pada hari itu manusia seperti anai-anai yang bertebaran, 5- dan gunung-gunung seperti bulu yang dihambur-hamburkan. (Al Qori’ah 1-5)

Al- Zalzalah

1- Apabila bumi diguncangkan dengan guncangannya (yang dahsyat), 2- dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung) nya, 3- dan manusia bertanya: “Mengapa bumi (jadi begini)?”, 4- pada hari itu bumi menceritakan beritanya, 5- karena sesungguhnya Tuhanmu telah memerintahkan (yang sedemikian itu) kepadanya. (Al Zalzalah 1-5)

Al - Infitar

1- Apabila langit terbelah, 2- dan apabila bintang-bintang jatuh berserakan, 3- dan apabila lautan dijadikan meluap, ( Al Infitar 1-3)

At - Takwir

1- Apabila matahari digulung, 2- dan apabila bintang-bintang berjatuhan, 3- dan apabila gunung-gunung dihancurkan, 4- dan apabila unta-unta yang bunting ditinggalkan (tidak diperdulikan), 5- dan apabila binatang-binatang liar dikumpulkan, 6- dan apabila lautan dipanaskan, (At Takwir 1-6)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008