Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Monday, March 21, 2011

Perlis Darul Sunnah


Dalam dok baca malaysiakini.com terjumpa satu artikel berkenaan akad nikah di Masjid. Teringat masa belajar dulu di Sekolah menengah Tuanku Syed Putra, di Kangar Perlis. Terlalu banyak perkara yang berbeza dari segi amalan keagamaan berbanding negeri lain.

Petikan dari laporan tersebut :
Menjadikan masjid sebagai lokasi akad nikah adalah menyimpang dari amalan Rasulullah, kata seorang anggota Majlis Fatwa Perlis, Datuk Ahmad Jusoh.
Beliau berkata Rasulullah pernah mengingatkan umat Islam supaya tidak melakukan akad nikah dalam masjid kerana ia meniru penganut Kristian yang menikah dalam gereja dan Yahudi di rumah ibadat mereka.

Laporan penuh:
http://www.malaysiakini.com/news/159169

Perlis memang terkenal dengan kaum Muda yang berpegang teguh dan mengikuti Sunnah Rasul dalam amalan harian. Perlis juga menjadi kontroversi dengan fatwa yang agak berlainan dari negeri-negeri lain. Sebab tu ada yang menggelar Perlis Darul Sunnah. Tapi artikel ni bukan bertujuan mengulas berkenaan akad nikah tadi cuma sekadar mengimbau kenangan ketika berada di Perlis sekita tahun 80-an dulu.

Dulu masa kali pertama solat Jumaat agak terperanjat, azan hanya dilaungkan 1 kali. Tidak 2 kali sebagaimana biasa di negeri-negeri lain. Habis solat semua balik tanpa berwirid beramai-ramai dan berdoa. Rasa pelik pun ada. Ada yang bertanya ustaz kenapa berlainan. Jawab ustaz itu hanya masalah khilafiah dan tak perlu diperbesarkan.
Pernah menuntut di SMTSP selama 5 tahun

Pada masa tu, sebagai remaja mestilah suka sebab cepat balik dari masjid dan tak payah nak tanya kenapa berbeza. Tapi kini sejak mengenali Manhaj Salafi baru memahami kenapa adanya perbezaan pendapat ataupun khilaf ini.

Perlis mengambil pendekatan tersebut berdasarkan hujah dan dalil yang lebih mendekati Sunnah Nabi SAW. Kita sebagai orang awam memang merasa agak pelik tetapi mereka berhujah berdasarkan ilmu yang ada dan ijtihat mereka. Beruntunglah mereka yang menetap di Perlis kerana majlis agama Islam dan majlis fatwa mereka mengambil langkah yang lebih kepada Sunnah.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008