Blog ini mengambarkan keluarga Arrie. Berita semasa tentang perkembangan ahli keluarga. Kejayaan, kenangan pahit manis akan dinukilkan disini...

online

URL tambah duit

Thursday, March 10, 2011

Mari membina Keluarga Sakinah


Tergerak di hati abah untuk menulis tentang Keluarga Sakinah. Mungkin ramai yang masih tidak memahami konsep sebenar tentang keluarga sakinah ini. Pastinya setiap dari ahli keluarga impikannya tetapi tidak tahu apakah dimaksudkan Sakinah itu sendiri dan bagaimana hendak mencapainya. Setengahnya mungkin berpendapat ianya dari luaran (meterial) semata-mata.

Sebenarnya Allah Subhanahuwata'ala telah menjelaskan dalam Al-quran takrif sakinah itu sendiri.

وَمِنْ ءَايَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ {٢١}

"Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah itu bahawa Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup agar kamu mendapatkan ketenangan/kebahagiaan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan di antara kamu berdua mawaddah dan rahmah." (Surah al-Rum, ayat 21)

Sakinah bermaksud ketenangan/kabahagiaan (tenang dan tenteram) dan tujuan perkahwinan itu sendiri untuk mendapatkan Sakinah tersebut. Jelas ayat di atas menyatakan tujuan perkahwinan dalam Islam adalah untuk membentuk keluarga yang sempurna.

Ini bermakna, keluarga sakinah bukan sahaja beerti keluarga yang tenang dan bahagia tetapi lebih daripada itu, iaitu perlunya cinta yang diberikan oleh suami kepada isteri dan keluarga dan juga sebaliknya.

Selain dari Sakinah yang telah diperolehi, Allah juga menyediakan untuk kedua-dua pasangan Mawahhah Warrahmah (Rasa berkasih sayang). Sebahagian ahli tafsir membezakan makna mawaddah dan rahmah ini. Bagi mereka, mawaddah adalah rasa cinta berdasarkan syahwat kemanusiaan, iaitu keinginan untuk melakukan persetubuhan suami isteri yang akan melahirkan dan mengembangkan keturunan manusia.

Mawaddah atau keinginan untuk melakukan persetubuhan suami isteri ini ada hadnya seiring dengan umur manusia itu sendiri. Apabila seorang lelaki telah berumur 60-70 tahun dan perempuan berumur 50 tahun, mawaddah ini akan berkurangan. Maka, pada saat inilah Allah akan menimbulkan rahmah atau kasih sayang yang suci murni di hati pasangan berkenaan.

Menurut Prof Dr Hamka, rahmah lebih tinggi kedudukannya daripada mawaddah sebab ia kasih mesra di antara suami isteri yang bukan lagi berasaskan keinginan syahwat, sebaliknya rasa kasih sayang murni yang tumbuh dari jiwa yang paling dalam sehingga suami isteri merasakan kebahagiaan yang tidak bertepi dan ketenangan yang tidak berbatas. Pada masa ini mereka bukan lagi berfikir mengenai tongkat ali, Viagra dan ubat-ubat lain bagi mengembalikan kekuatan tenaga batin tetapi yang mereka inginkan adalah mengisi hari-hari akhir ini dengan beribadah dan mendekatkan diri kepada Allah sedekat-dekatnya secara bersama-sama. Mereka juga berusaha memberikan contoh yang baik, teladan dan nasihat kepada anak cucu supaya mereka tidak salah dalam memilih jalan hidup di dunia yang penuh dugaan ini. Inilah hakikat rahmah itu.

Soalnya, bagaimana untuk mendapatkan mawaddah warrahmah tersebut. Pastinya tanpa panduan wahyu dan juga rujukan teladan dari Rasullullah SAW agak mustahil mencapainya. Bila muhasabah semula arriesfamily adakah mempunyai ciri-ciri tersebut. Al-hamdulillah, sebahagian kecil telah ada dan bercita-cita selaras dengan konsep sakinah tersebut.
Keceriaan di wajah ahli keluarga menjadi pembakar semangat untuk terus menuju mawaddah warrahmah. Ya Allah..semoga arriesfamily berterusan istoqamah dalam membina keluarga sakinah ini..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

arries family Blak Magik isesigned by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet © 2008